Voorlopig Koopcontract huis

Voorlopig koopcontract huis: Een voorlopig koopcontract voor een huis moet een aantal punten bevatten. Het standaard NVM koopcontract is de meest bekende vorm van een voorlopig koopcontract, maar notarissen en andere branches hebben ook weer hun eigen versie van een voorlopig koopcontract huis of appartement. Wat moet er in zo'n voorlopig koopcontract komen te staan?

Het is belangrijk dat een voorlopig koopcontract van een huis alle afspraken bevat die je hebt gemaakt over een huis. Een gemiddeld voorlopig koopcontract van een huis is 9 dubbelzijdige pagina's, dus normaal gezien is er ruimte genoeg om dit op te nemen. Ook het voorbehoud van financiering, waar rekening wordt gehouden met het al of niet kunnen krijgen van jouw maximale lening, moet erin.Neem ook geen genoegen ermee dat een makelaar of verkoper zegt dat iets niet in het voorlopig koopcontract hoeft. Als het even kan wil je een zo compleet mogelijke voorlopige koopovereenkomst, omdat je altijd op papier kunt terugvallen. Mondelinge afspraken in plaats van een waterdicht voorlopig koopcontract voor een huis leiden vaak tot 'geheugenverlies' bij de partij die nog verplichtingen had.

Een voorlopig koopcontract voor een huis heeft daarnaast een aantal standaard clausules. Voor meer info daarover, bekijk dit artikel: NVM koopcontract. Een voorlopig koopcontract voor een huis bevat eigenlijk altijd die voorwaardes, omdat het anders geen compleet contract is.

In sommige gevallen maakt de notaris een voorlopig koopcontract voor een huis op, maar meestal doet de verkopend makelaar dit. Vraag altijd om een exemplaar van het voorlopig koopcontract vooraf, zodat je op je gemak het voorlopig koopcontract van jouw toekomstige huis kunt doorlezen. Het leest meer ontspannen als dat je tegenover de makelaar en de verkopers zit. Bovendien heb je nu nog de kans om bepaalde wijzigingen in je voorlopig koopcontract voor het huis door te geven, die anders handmatig in het voorlopig koopcontract moesten worden gezet. Je wilt niet achteraf voor verrassingen komen te staan en door extra kosten worden gedwongen een persoonlijke lening af te sluiten.

Kort samengevat, een voorlopig koopcontract voor een huis is een hele kluis om door te werken. Gebruik de tips en aanwijzingen op deze site om je leven wat makkelijker te maken en zorg dat je vooraf wat kennis hebt over een voorlopig koopcontract van een huis.

NVM Koopcontract

Een NVM koopcontract is het meest gebruikte koopcontract. Zowel in 'echte' situaties als bij een voorbeeld koopcontract wordt meestal verwezen naar het NVM koopcontract. Zoals de naam NVM koopcontract al suggereert wordt deze vorm koopcontract ontworpen en bijgehouden door de branchevereniging NVM.

In het NVM koopcontract komen een aantal belangrijke variabelen naar voren.

Gewenste leveringsdatum: In het NVM koopcontract moet de gewenste leverdatum komen te staan. Op deze datum wordt het huis bij de notaris overgedragen aan de nieuwe eigenaar en wordt normaal ook de sleutel overgedragen. In het NVM koopcontract staan boeteclausules voor het geval de koper te laat is met afnemen of de verkoper te laat is met leveren.

De notariskeuze. In het NVM koopcontract moet worden ingevuld wie de gewenste notaris is. De koper mag dit kiezen, tenzij dit al vooraf anders is aangegeven. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er een projectnotaris in het spel is. Het loont voor een koper om een goede notaris uit te kiezen, doe dus uw onderzoek. Een goedkope notaris is zo gevonden, maar het is belangrijk een goede, degelijke notaris te vinden. Als dit ook nog een goedkope notaris blijkt te zijn, des te beter!

Ontbinding boete. In het NVM koopcontract is standaard een boeteclausule van 10% van de koopsom van de woning opgenomen. Wanneer de koper, na verlopen van ontbindende voorwaarden, alsnog niet kan afnemen moet deze de boete betalen. Maar de boeteclausule in het NVM koopcontract geldt ook voor de verkoper. Als deze besluit na ondertekening van het koopcontract niet te leveren, dan dient hij een boete van 10% van de koopsom te betalen aan de koper.

In het NVM koopcontract is daarnaast nog plaats voor de contactgegevens van verkoper en koper. Dit is altijd handig in geval er nog wat maten door moeten worden gevonden of als je post moet doorsturen.

De ontbindende voorwaardes ontbreken ook niet in een standaard NVM koopcontract. Deze zijn er op de eerste plaats voor de koper. Als de koper onverwachts niet aan zijn verplichtingen kan voldoen, hij krijgt bijvoorbeeld geen hypotheek rond bij een erkend geldverstrekker, dan heeft hij de kans om te ontbinden. Het is echter wel zaak dat hij de hypotheek op tijd rond krijgt, omdat hij beperkt de tijd heeft om zijn hypotheek te regelen. De meest gebruikte ontbindende voorwaarde is die van hypotheek, maar er zijn ook andere varianten zoals ontbindende voorwaarde van bouwkundige keuring en ontbindende voorwaarde verkoop eigen woning. In een standaard NVM koopcontract draait het echter primair om de ontbinding voor financiering.

Koopcontract Ouderdomsclausule

Als je tegenwoordig een koopcontract voor een woning afsluit is er een redelijke kans dat de koopakte een zogenaamde ouderdomsclausule bevat. De ouderdomsclausule in een voorlopig koopcontract is een relatief nauw begrip. Het is in het leven geroepen vanwege veel voorkomende klachten van de kopers over de onderhoudstoestand van een woning, ondanks de relatief hoge leeftijd van een woning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van asbest in een woning, een materiaal dat tegenwoordig niet meer mag worden gebruikt vanwege gezondheidsrisico's.

Als er een ouderdomsclausule in een koopcontract wordt opgenomen wil de verkoper de koper erop wijzen dat een oude woning niet volgens dezelfde maatstaven kan worden beoordeeld als een nieuwe woning. Een koper moet niet van een oude woning verwachten dat deze bijvoorbeeld al geïsoleerd is volgens de normen waarmee nieuwbouwhuizen worden opgeleverd tegenwoordig.

Er zijn wel verschillen in de ouderdomsclausules die worden opgenomen in voorlopige koopakte. Een eenvoudige ouderdomsclausule kan gaan over het verschil tussen nieuwe huizen en oude huizen. Een uitgebreidere clausule die vaak gebruikt wordt geeft aan dat de koper het risico neemt van de gebreken aan een woning. Niet elke (aankoop) makelaar is blij met deze clausule in een voorlopig koopcontract, omdat een ouderdomsclausule op die manier wel erg breed wordt. Er zou zelfs gezegd kunnen worden dat de oorspronkelijke bedoeling van de ouderdomsclausule in een voorlopig koopcontract voorbij wordt gestreefd als er wordt gesproken over het brede begrip van een gebrek.

Het moge duidelijk zijn dat een dergelijke veelomvattende ouderdomsclausule in een koopcontract bepaald niet de juridische positie van een koper versterken. Neem daarnaast nog het feit dat een verkoper vaak kan terugvallen op het feit dat veel bouwkundige gebreken het woongenot niet in de weg staan en het koopcontract wordt op die manier erg eenzijdig. Als koper is het zaak om je met een voorlopig koopcontract zo goed en zo kwaad mogelijk in te dekken voor tegenvallende factoren na de koop. Natuurlijk ga je er bij de aankoop van een huis vanuit dat het allemaal in orde komt, maar het voorlopig koopcontract moet zowel voor jou als voor de verkopers voordelen opleveren.

Als je in de rol van verkoper zit bij het opstellen van een voorlopig koopcontract, moge het natuurlijk duidelijk zijn dat je juist een zo breed mogelijke ouderdomsclausule in de koopovereenkomst wil hebben. Zo dek je jezelf goed in tegen eventuele bezwaren of klachten achteraf, ook al heb je niks te verbergen. Je wil uiteindelijk niet voor de rekening van asbest verwijderen hoeven op te draaien als blijkt dat je als verkoper iets over het hoofd zag bij je meldingsplicht.

Daarom is het verstandig om een aankopend makelaar niet alleen in te schakelen bij de onderhandelingen over een huis, maar ook de onderhandelingen over een voorlopig koopcontract. Als het even kan, zorg dan als koper dat de ouderdomsclausule in je voorlopig koopcontract duidelijk wordt gedefinieerd en niet als een breed net dient om alle gebreken maar klakkeloos daaronder te scharen. Je krijgt natuurlijk geen garantie op een huis dat je koopt, ook niet met een waterdicht koopcontract, maar je maakt een vergissing als je klakkeloos akkoord gaat met bepaalde erg algemene bepalingen en termen in een voorlopig koopcontract.

Voorlopig Koopcontract en het kopen van een huis

Als je een huis gaat kopen komt er een voorlopig koopcontract aan te pas. De reden dat de koopovereenkomst die wordt opgemaakt als je een huis gaat kopen ook wel een 'voorlopig koopcontract' heet wordt duidelijker uitgelegd in dit artikel: voorlopig koopcontract.

In het voorlopig koopcontract staan de afspraken die je maakt over het huis dat je wilt kopen. Je wilt als koper natuurlijk dat de verkoper goed voor het huis zorgt. Ook wil je de zekerheid dat de verkoper het huis niet alsnog aan een andere koper verkoopt. Daarom is het voorlopig koopcontract ook zo belangrijk. Deze koopovereenkomst wordt meestal opgemaakt door de makelaar (soms ook door de notaris) en is er voor de bescherming van beide partijen, dus zowel koper als verkoper.

Als koper loop je namelijk ook gevaar als je niet goed oplet wat je tekent in de voorlopige koopovereenkomst. Vraag daarom ook altijd van te voren een concept koopcontract of concept koopakte aan de verkopend makelaar. Zo kun je op je gemak lezen wat er allemaal in het voorlopig koopcontract staat en kun je eventueel vergelijken met een voorbeeld koopcontract.

Dit lijkt misschien tegenstrijdig advies... maar over het algemeen is het geen geweldig idee om een advocaat naar het koopcontract voor een huis te laten kijken. Een aankoopmakelaar is dan een (veel) betere keus vanwege een aantal redenen. Als belangrijkste reden is aan te voeren dat advocaten experts zijn in het vinden van problemen. De bedoeling achter het koopcontract is echter niet het zoeken naar problemen, maar het zien van grote vergissingen of omissies van zaken die er eigenlijk in hadden gemoeten.

Een aankoopmakelaar ziet praktisch dagelijks voorlopige koopovereenkomsten en kan daardoor vaak na kort doorlezen al zeggen of er problemen te verwachten zijn. Het is de moeite waard om een aankoopmakelaar hiervoor in te schakelen en courtage te betalen, problemen met de koopovereenkomst en koop achteraf zorgen vaak voor veel stress en ellende. Bespaar jezelf dat door nu de slimme investering te doen in een professional bij je voorlopige koopakte.

Als je in de rol van verkoper zit is het ietsje anders. Jouw verkopend makelaar stelt de voorlopige koopovereenkomst op en controleert deze ook voor je. Dat wil niet zeggen dat je niet zelf moet opletten! Iedereen kan zich vergissen, inclusief de verkopend makelaar. Let erop dat de ontbindende voorwaarden in het koopcontract duidelijk staan gedefinieerd en dat er een afloopdatum bij staat. Noteer deze op je kalender, want als die voorbij zijn (+1 werkdag) kun je gerust ademhalen.

Als je het voorlopig koopcontract hebt nagekeken en goed hebt bevonden kun je met een gerust hart tekenen. Als er iets niet duidelijk is, aarzel dan niet om het te vragen aan de verkopend makelaar. Hij kan je als het goed is bij al je vragen over een voorlopig koopcontract verder helpen.

Koopcontract en de notaris

Het koopcontract en de notaris zijn nauw verbonden. Vaak wordt de voorlopige koopovereenkomst gemaakt door de makelaar, maar dit document wordt gebruikt door de notaris bij het opstellen van de definitieve akte van levering. De afspraken die je dus in het koopcontract maakt neemt de notaris over in zijn akte.

In een koopcontract wordt de mogelijkheid gegeven om de voorlopige koopovereenkomst te laten inschrijven bij het Kadaster. Dit moet door de notaris gebeuren. Het is voor een koper vaak een goed idee om het koopcontract te laten inschrijven bij Kadaster, vanwege een aantal redenen.

1. Indien de verkoper voor de levering van de woning failliet gaat, biedt de inschrijving van de koopakte een betere uitgangspositie indien er een curator wordt aangesteld. Hoe onwaarschijnlijk dit ook lijkt, het gebeurt vaker dan u denkt.

2. Mocht de verkoper in de tussentijd de woning nog eens verkopen, voor een flink hogere prijs dan waar de woning aan u voor is verkocht, dan kunt u daar weinig aan doen. De verkoper moet u een boete betalen zoals die in het koopcontract is overeengekomen. Als er een inschrijving is gedaan bij de openbare registers van het Kadaster, dan bent u beschermd tegen een dubbele levering van de verkoper.

Een inschrijving van het koopcontract bij de notaris kost geld. De prijzen variëren bij notarissen, want de tarieven zijn vrijgegeven. Informeer dus wat de kosten zijn van een inschrijving van het koopcontract.

Het kan ook zijn dat de notaris het koopcontract opmaakt en dat u daar moet gaan tekenen. Vraag in elk geval altijd een concept koopovereenkomst op, zodat u van te voren kunt inzien wat men u vraagt te tekenen. Dit geld zowel voor de verkoper van een woning als de koper van een woning. Het is beter om vooraf een foutje in het koopcontract op te merken dan achteraf. En zelfs notarissen maken vergissingen.

Controleer vooral goed de data van de ontbindende voorwaardes. Als u een koper bent wilt u weten op welke datum alles in orde moet zijn voor het koopcontract. Als het op die datum nog niet in orde is, vraag dan uitstel aan. Als dat niet kan moet u volgens het koopcontract ontbinden. Om meer daarover te lezen, kijk hier: koopcontract ontbinden.
En als u een verkoper bent wilt u weten op welke dag u rustig adem kunt halen en zo goed als zeker weet dat alles in kannen en kruiken is met het koopcontract.

Op de dag van levering doet u normaal gezien een inspectie van de woning (ook wel oplevering genoemd). In het standaard koopcontract is een bepaling opgenomen die een koper het recht geeft om het gekochte vooraf nog te inspecteren. Doe dit altijd. Als de woning eenmaal definitief is geleverd bij de notaris is het een stuk moeilijker om te reclameren als wanneer de levering nog niet definitief is!

Na de oplevering gaat u naar de notaris om de akte van levering, gebaseerd op het gesloten koopcontract, definitief te tekenen en daarmee de levering te laten plaatsvinden. Hier wordt ook de sleutel overgedragen van verkoper aan koper. Mochten er nog problemen zijn of verschillen in wat er is afgesproken in het koopcontract, meld dit dan bij de notaris vóór de levering zelf, om problemen achteraf te voorkomen.

Voorbeeld Koopovereenkomst

Er zijn op Internet veel exemplaren van een voorbeeld koopovereenkomst te vinden. Bij al deze voorbeeld koopovereenkomsten moet je een aantal dingen niet vergeten aan te passen. Deze factoren moet je aanpassen aan jouw situatie, zodat je goed beschermd bent voor het geval dat er een misverstand is over de koopovereenkomst achteraf.

Hier komen de benodigde aanpassingen van een voorbeeld koopovereenkomst:

- De leveringsdatum van de woning

In de voorbeeld koopovereenkomst moet de gewenste leverdatum komen te staan. Dit is de datum waarop de woning bij de notaris middels een leveringsakte in eigendom wordt overgedragen. Meestal is deze datum vermeld bij het bod dat er gedaan is op het huis. De leverdatum is namelijk vaak van wezenlijk belang voor de koper en de verkoper. Vaak ontstaan dubbele lasten doordat de leveringsdatum niet goed is afgestemd in de voorbeeld koopovereenkomst.
In een voorbeeld koopovereenkomst komt deze bepaling meestal ergens voorin te staan. Let erop dat dit in de voorbeeld koopovereenkomst goed wordt ingevuld, want de notaris maakt naar aanleiding van de voorlopige koopovereenkomst zijn leveringsakte op. Als dit niet correct is kan dit extra kosten opleveren omdat de notaris moet wijzigen in zijn concepten die hij heeft gemaakt naar aanleiding van de voorbeeld koopovereenkomst. Meestal is dit echter kosteloos.

- De notariskeuze voor het passeren van de akte

In de voorbeeld koopovereenkomst moet je de door jou gewenste notaris opnemen. De koper van een woning mag de notaris kiezen. Tenzij er uitdrukkelijk bij de verkoop is aangegeven, als voorwaarde van de verkoop, dat de verkoper de notaris kiest. Als de koper geen voorkeur heeft mag de verkoper natuurlijk ook zijn voorkeur voor een bepaalde notaris doorgeven. Vul deze wel in, want het ingevulde exemplaar van de voorbeeld koopovereenkomst moet naar die notaris worden gestuurd. De notaris verwerkt de voorbeeld koopovereenkomst uiteindelijk tot de definitieve akte van levering. Dat is dan ook de reden dat men de koopakte een 'voorlopige koopakte' noemt.

- De Boete Bij Ontbinding

In een voorbeeld koopovereenkomst moet er een boeteclausule staan, voor het geval één van de partijen zich niet aan de afspraken houdt. Een verkoper die niet levert of een koper die niet afneemt kan op die manier voor een grote boete komen te staan. In het overgrote merendeel van de gevallen wordt deze clausule niet daadwerkelijk gebruikt, maar het is belangrijk om hem in de voorlopige koopovereenkomst te hebben. Doorgaans wordt er in voorbeeld koopovereenkomsten een boete van 10% van de koopsom aangehouden. Zie het als een soort verzekeringspolis bij je voorbeeld koopovereenkomst.

- Contactgegevens verkoper en koper

Als er nog informatie moet worden uitgewisseld is het altijd handig om elkaars contactgegevens in de voorbeeld koopovereenkomst te hebben. Daarnaast is het natuurlijk prettig als je post kunt doorsturen of mensen kunt doorverwijzen die geen adreswijziging hebben gehad. Ook weet de notaris waar hij of zij de stukken moet toesturen wanneer je de contactgegevens in het voorlopig koopcontract zet.

- Ontbindende voorwaarden

De ontbindende voorwaarden zijn er primair voor de koper van een woning. In een voorbeeld koopcontract zijn de ontbindende voorwaarden een zekerheid die wordt gesteld om te voorkomen dat er onnodig hoge boetes dienen te worden betaald als er een kink in de kabel komt bij levering. Voor meer informatie, lees dit artikel: koopcontract ontbinden.

- Termijnen van ontbindende voorwaarden

Zorg dat je in je voorbeeld koopovereenkomst termijnen opneemt voor alle ontbindende voorwaarden. Aan elke voorwaarde moet een tijdslimiet zitten om onnodig lange onzekerheid te voorkomen.

Als je al deze factoren in je voorbeeld koopovereenkomst hebt opgenomen dan ben je al een heel stuk op weg naar een waterdichte voorlopige koopovereenkomst.

Voorlopig koopcontract

Een voorlopig koopcontract klinkt als een heel vrijblijvende koopovereenkomst, maar dat is het niet! De reden dat een koopovereenkomst voor een huis ook wel een voorlopig koopcontract wordt genoemd is dat het een koopovereenkomst is waarop de akte van eigendom bij de notaris wordt gebaseerd.

Het tekenen van een voorlopig koopcontract is echter wel bindend. Natuurlijk bevatten de meeste voorlopig koopcontracten ontbindende voorwaardes, zoals ontbindende voorwaarde van financiering of ontbindende voorwaarde van een bepaald schadebedrag bij een bouwkundige keuring. Als het een koopcontract voor een huis of appartement betreft, dat u niet zakelijk aankoopt, dan heeft u bovendien nog 3 dagen bedenktijd na het tekenen van een voorlopig koopcontract. Wanneer die 3 dagen bedenktijd voorbij zijn en u wilt alsnog het voorlopig koopcontract ontbinden, dan dient u terug te vallen op de ontbindende voorwaardes die u heeft gesteld in de voorlopige koopakte. Als u gebruik wilt maken van ontbindende voorwaardes, doe dit direct bij de verkoper, niet bij de verkopend makelaar of notaris.

(Let op: In verschillende media worden de woorden voorlopig koopcontract, koopakte en koopcontract door elkaar heen gebruikt.)

Het voorlopig koopcontract dient om de afspraken tussen de verkoper en de koper vast te leggen. Het bepaalt voor een groot gedeelte de akte van levering door de notaris. Vaak wordt achter het voorlopig koopcontract een lijst roerende zaken gehecht. De lijst roerende zaken dient om vast te stellen wat de koper van de verkoper overneemt aan roerende zaken. Vaak vallen hier dingen onder als: gordijnen, keukenapparatuur, lampen, tuindecoratie etc. Als u een voorlopig koopcontract tekent, zorg dan dat u overeenstemming heeft met de koper/verkoper, zodat er later geen scheve gezichten komen over wat er mee is genomen of achtergelaten. Dit is een punt dat vaak irritatie oproept, terwijl het allemaal duidelijk kan worden vastgelegd in het voorlopig koopcontract.

Een voorlopig koopcontract bevat dus ook de voorwaardes die bepalen wanneer de koper het koopcontract kosteloos zou kunnen ontbinden. Het is gebruikelijk dat er een ontbindingsvoorwaarde instaat voor het geval dat de koper de financiering niet rond kan krijgen bij een erkende geldverstrekker. Het is gebruikelijk dat een koper hiervoor bewijs moet leveren in de vorm van 2 afwijzingen door een geldverstrekker, waarna het voorlopig koopcontract kosteloos kan worden ontbonden.

Een voorlopig koopcontract bevat ook meestal de clausule dat een verkoper, tot de tijd van levering, zorgvuldig met de woning moet omgaan. Daarom wordt op de dag dat de akte van levering plaatsvind vaak nog een laatste inspectie gedaan, om te zien of de woning nog in dezelfde goede toestand verkeert als bij het sluiten van het voorlopig koopcontract.

Het voorlopig koopcontract is dus een cruciaal document voor zowel verkoper als koper, waarin alle afspraken duidelijk dienen te worden opgezet. Het voorlopig koopcontract is daarmee dus lang niet zo voorlopig als je zou denken :-)

Koopcontract ontbinden

Een koopcontract ontbinden is nooit leuk, maar een koopcontract ontbinden wordt al helemaal rampzalig wanneer er vooraf niet goed is nagedacht over de ontbindende voorwaardes die in de koopakte moeten worden opgenomen.

Nog even voor de duidelijkheid, het gaat hier om een koopcontract voor een woning. Op Internet zie je veel voorbeelden van andere koopcontracten (zakelijke koopcontracten zoals VOIP koopcontract, Internet bellen koopcontract, dat soort dingen). We hebben het hier echter niet over voip, maar over woningen kopen en verkopen. Het is gebruikelijk dat u een koopcontract kunt ontbinden door middel van een fax of aangetekende brief naar de contractpartij. Als u de voorlopige koopovereenkomst die u hebt getekend erbij neemt zult u zien dat deze ook een clausule voor ontbinding bevat. Wilt u het koopcontract kosteloos ontbinden, dan moet u gewoonlijk aan een aantal voorwaarden voldoen. De zogenaamde 'ontbindende voorwaarden'.

De ontbindende voorwaardes in het koopcontract heeft u vooraf kunnen afspreken met de verkoper. Na het tekenen van de voorlopige koopakte heeft u drie dagen de tijd om het koopcontract te ontbinden. Dit kan zonder opgaaf van reden en deze maatregel is bedoeld om mensen die onder druk hebben getekend de kans te geven om hun koopcontract te ontbinden.

Een koopcontract ontbinden na die drie dagen heeft gewoonlijk wat meer voeten in de Aarde. Er moet aan de gestelde ontbindende voorwaardes worden voldaan. Vaak staat er bijvoorbeeld een ontbindende voorwaarde van financiering in. Als dit zo is staat er meestal bij wat er gedaan moet worden om aan deze ontbindende voorwaarde te voldoen. Er moeten gewoonlijk afwijzingen van geldverstrekkers worden getoond. Het koopcontract ontbinden zonder deze afwijzing kan een boete opleveren die in het voorlopige koopcontract is vermeld. Meestal is dit 10% van de koopsom van de woning.

Om grote boetes te voorkomen bij een koopcontract ontbinden, hou altijd de afloop data in de gaten van de ontbindende voorwaardes. Als die dreigen te verlopen en u weet nog niet of alles in orde is, neem contact op met de verkopers of de verkopend makelaar om de afloopdatum dan te verlengen. 1 telefoontje kan een verschil betekenen van tienduizenden euro's bij een koopcontract ontbinden. Het zou zonde zijn om een boete te betalen als u het kunt voorkomen.

De afloopdatum van de ontbindende voorwaarde verlengen betekent overigens niet hetzelfde als het koopcontract ontbinden. Als u verlenging aanvraagt wordt dit meestal gehonoreerd, omdat u er nog altijd vanuit gaat dat u het koopcontract niet zal ontbinden. U heeft alleen wat meer tijd nodig.

Moet u toch een koopcontract ontbinden, doe dit dan altijd met een aangetekende zending (of fax met verzendbevestiging) en bewaar dit goed. Mochten er nog problemen ontstaan rondom de ontbinding van het koopcontract, bent u altijd goed ingedekt.

Koopcontract Huis

Een koopcontract voor een huis wordt meestal gemaakt door een makelaar. In het Zuiden van het land is het gebruikelijk dat een makelaar het opmaakt, maar makelaars in Amsterdam laten weer meestal de koopakte door de notaris opmaken. Het kan dus ook zijn dat een notaris of een particuliere verkoper een koopcontract voor een huis opmaakt.

Vaak wordt het koopcontract voor eeen huis opgemaakt naar aanleiding van een model koopcontract. Het NVM koopcontract wordt het meest gebruikt. Dit koopcontract is opgesteld door de NVM branche organisatie onder de noemer koopcontract huis. Er is ook een koopcontract appartement. Deze verschillen onderling vanwege het feit dat bij een huis daadwerkelijk een huis wordt verkocht en bij een appartement een appartementsrecht. Ook speelt er bij een koopakte appartement vaak een Vereniging van Eigenaren een rol, waarmee rekening moet worden gehouden in de koopovereenkomst.

De koopovereenkomst voor een woning kan door de verkoper en koper worden aangepast aan de specifieke situatie. Als er bijvoorbeeld een gebrek is dat de verkoper uitdrukkelijk vermeld wilt hebben in de koopakte voor zijn huis, dan kan dit erbij worden vermeld. Er zijn een aantal vaste zaken in het NVM model koopcontract voor een huis die moeten worden aangepast. Dit zijn o.a.

- leveringsdatum
- notariskeuze
- Boete bij ontbinding
- contactgegevens koper en verkoper
- Ontbindende voorwaarden
- Termijnen van ontbindende voorwaarden

Het is belangrijk om de concept koopovereenkomst goed na te kijken. Als de verkopend makelaar deze maakt, vraag dan altijd of hij u een exemplaar kan mailen zodat u de koopakte op uw gemak kunt controleren en corrigeren. Als er wijzigingen in de voorlopige koopovereenkomst doorgevoerd moeten worden kan de verkopend makelaar deze alsnog doorvoeren, zonder in het contract zelf te hoeven corrigeren. Ditzelfde geld uiteraard ook wanneer een andere partij zoals een particuliere verkoper of notaris de koopakte opmaakt.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gezegd is een koopcontract wel degelijk nodig. Er wordt nog weleens geopperd om een mondelinge koopovereenkomst voor een huis aan te gaan, maar daar lenen dit soort grote transacties zich niet voor.
Ga ook nooit uit van mondelinge afspraken die 'niet zo nodig' in de koopovereenkomst hoeven te worden opgenomen. Na de transacties worden verkopers of kopers vaak erg vergeetachtig voor wat betreft de ongeschreven afspraken die niet zo nodig in het koopcontract voor het huis hoefden.

Beter dat het allemaal is opgeschreven in de koopakte van het huis, dan verloopt de transactie van het huis een stuk makkelijker voor alle betrokken partijen. er is immers niks zo vervelend als ruzie krijgen over het koopcontract wanneer je bij de notaris zit om de sleutels van je nieuwe huis te ontvangen.

Over Deze Koopcontract Site

Welkom op deze site over koopcontracten. Als je meer wilt weten over een voorlopig koopcontract ben je op de juiste plaats gekomen. Deze site bevat artikelen over het koopcontract voor een huis en alles wat je eromheen moet weten! Als je vragen hebt over deze site, mail dan naar info@woninginformatiecentrum.nl.

Contact met Koopakte . blogspot

Om contact op te nemen over deze site, of als je vragen hebt naar aanleiding van wat hier staat, stuur een e-mail naar info@woninginformatiecentrum.nl