Koopcontract ontbinden

Een koopcontract ontbinden is nooit leuk, maar een koopcontract ontbinden wordt al helemaal rampzalig wanneer er vooraf niet goed is nagedacht over de ontbindende voorwaardes die in de koopakte moeten worden opgenomen.

Nog even voor de duidelijkheid, het gaat hier om een koopcontract voor een woning. Op Internet zie je veel voorbeelden van andere koopcontracten (zakelijke koopcontracten zoals VOIP koopcontract, Internet bellen koopcontract, dat soort dingen). We hebben het hier echter niet over voip, maar over woningen kopen en verkopen. Het is gebruikelijk dat u een koopcontract kunt ontbinden door middel van een fax of aangetekende brief naar de contractpartij. Als u de voorlopige koopovereenkomst die u hebt getekend erbij neemt zult u zien dat deze ook een clausule voor ontbinding bevat. Wilt u het koopcontract kosteloos ontbinden, dan moet u gewoonlijk aan een aantal voorwaarden voldoen. De zogenaamde 'ontbindende voorwaarden'.

De ontbindende voorwaardes in het koopcontract heeft u vooraf kunnen afspreken met de verkoper. Na het tekenen van de voorlopige koopakte heeft u drie dagen de tijd om het koopcontract te ontbinden. Dit kan zonder opgaaf van reden en deze maatregel is bedoeld om mensen die onder druk hebben getekend de kans te geven om hun koopcontract te ontbinden.

Een koopcontract ontbinden na die drie dagen heeft gewoonlijk wat meer voeten in de Aarde. Er moet aan de gestelde ontbindende voorwaardes worden voldaan. Vaak staat er bijvoorbeeld een ontbindende voorwaarde van financiering in. Als dit zo is staat er meestal bij wat er gedaan moet worden om aan deze ontbindende voorwaarde te voldoen. Er moeten gewoonlijk afwijzingen van geldverstrekkers worden getoond. Het koopcontract ontbinden zonder deze afwijzing kan een boete opleveren die in het voorlopige koopcontract is vermeld. Meestal is dit 10% van de koopsom van de woning.

Om grote boetes te voorkomen bij een koopcontract ontbinden, hou altijd de afloop data in de gaten van de ontbindende voorwaardes. Als die dreigen te verlopen en u weet nog niet of alles in orde is, neem contact op met de verkopers of de verkopend makelaar om de afloopdatum dan te verlengen. 1 telefoontje kan een verschil betekenen van tienduizenden euro's bij een koopcontract ontbinden. Het zou zonde zijn om een boete te betalen als u het kunt voorkomen.

De afloopdatum van de ontbindende voorwaarde verlengen betekent overigens niet hetzelfde als het koopcontract ontbinden. Als u verlenging aanvraagt wordt dit meestal gehonoreerd, omdat u er nog altijd vanuit gaat dat u het koopcontract niet zal ontbinden. U heeft alleen wat meer tijd nodig.

Moet u toch een koopcontract ontbinden, doe dit dan altijd met een aangetekende zending (of fax met verzendbevestiging) en bewaar dit goed. Mochten er nog problemen ontstaan rondom de ontbinding van het koopcontract, bent u altijd goed ingedekt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten