Voorlopig Koopcontract en het kopen van een huis

Als je een huis gaat kopen komt er een voorlopig koopcontract aan te pas. De reden dat de koopovereenkomst die wordt opgemaakt als je een huis gaat kopen ook wel een 'voorlopig koopcontract' heet wordt duidelijker uitgelegd in dit artikel: voorlopig koopcontract.

In het voorlopig koopcontract staan de afspraken die je maakt over het huis dat je wilt kopen. Je wilt als koper natuurlijk dat de verkoper goed voor het huis zorgt. Ook wil je de zekerheid dat de verkoper het huis niet alsnog aan een andere koper verkoopt. Daarom is het voorlopig koopcontract ook zo belangrijk. Deze koopovereenkomst wordt meestal opgemaakt door de makelaar (soms ook door de notaris) en is er voor de bescherming van beide partijen, dus zowel koper als verkoper.

Als koper loop je namelijk ook gevaar als je niet goed oplet wat je tekent in de voorlopige koopovereenkomst. Vraag daarom ook altijd van te voren een concept koopcontract of concept koopakte aan de verkopend makelaar. Zo kun je op je gemak lezen wat er allemaal in het voorlopig koopcontract staat en kun je eventueel vergelijken met een voorbeeld koopcontract.

Dit lijkt misschien tegenstrijdig advies... maar over het algemeen is het geen geweldig idee om een advocaat naar het koopcontract voor een huis te laten kijken. Een aankoopmakelaar is dan een (veel) betere keus vanwege een aantal redenen. Als belangrijkste reden is aan te voeren dat advocaten experts zijn in het vinden van problemen. De bedoeling achter het koopcontract is echter niet het zoeken naar problemen, maar het zien van grote vergissingen of omissies van zaken die er eigenlijk in hadden gemoeten.

Een aankoopmakelaar ziet praktisch dagelijks voorlopige koopovereenkomsten en kan daardoor vaak na kort doorlezen al zeggen of er problemen te verwachten zijn. Het is de moeite waard om een aankoopmakelaar hiervoor in te schakelen en courtage te betalen, problemen met de koopovereenkomst en koop achteraf zorgen vaak voor veel stress en ellende. Bespaar jezelf dat door nu de slimme investering te doen in een professional bij je voorlopige koopakte.

Als je in de rol van verkoper zit is het ietsje anders. Jouw verkopend makelaar stelt de voorlopige koopovereenkomst op en controleert deze ook voor je. Dat wil niet zeggen dat je niet zelf moet opletten! Iedereen kan zich vergissen, inclusief de verkopend makelaar. Let erop dat de ontbindende voorwaarden in het koopcontract duidelijk staan gedefinieerd en dat er een afloopdatum bij staat. Noteer deze op je kalender, want als die voorbij zijn (+1 werkdag) kun je gerust ademhalen.

Als je het voorlopig koopcontract hebt nagekeken en goed hebt bevonden kun je met een gerust hart tekenen. Als er iets niet duidelijk is, aarzel dan niet om het te vragen aan de verkopend makelaar. Hij kan je als het goed is bij al je vragen over een voorlopig koopcontract verder helpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten