NVM Koopcontract

Een NVM koopcontract is het meest gebruikte koopcontract. Zowel in 'echte' situaties als bij een voorbeeld koopcontract wordt meestal verwezen naar het NVM koopcontract. Zoals de naam NVM koopcontract al suggereert wordt deze vorm koopcontract ontworpen en bijgehouden door de branchevereniging NVM.

In het NVM koopcontract komen een aantal belangrijke variabelen naar voren.

Gewenste leveringsdatum: In het NVM koopcontract moet de gewenste leverdatum komen te staan. Op deze datum wordt het huis bij de notaris overgedragen aan de nieuwe eigenaar en wordt normaal ook de sleutel overgedragen. In het NVM koopcontract staan boeteclausules voor het geval de koper te laat is met afnemen of de verkoper te laat is met leveren.

De notariskeuze. In het NVM koopcontract moet worden ingevuld wie de gewenste notaris is. De koper mag dit kiezen, tenzij dit al vooraf anders is aangegeven. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er een projectnotaris in het spel is. Het loont voor een koper om een goede notaris uit te kiezen, doe dus uw onderzoek. Een goedkope notaris is zo gevonden, maar het is belangrijk een goede, degelijke notaris te vinden. Als dit ook nog een goedkope notaris blijkt te zijn, des te beter!

Ontbinding boete. In het NVM koopcontract is standaard een boeteclausule van 10% van de koopsom van de woning opgenomen. Wanneer de koper, na verlopen van ontbindende voorwaarden, alsnog niet kan afnemen moet deze de boete betalen. Maar de boeteclausule in het NVM koopcontract geldt ook voor de verkoper. Als deze besluit na ondertekening van het koopcontract niet te leveren, dan dient hij een boete van 10% van de koopsom te betalen aan de koper.

In het NVM koopcontract is daarnaast nog plaats voor de contactgegevens van verkoper en koper. Dit is altijd handig in geval er nog wat maten door moeten worden gevonden of als je post moet doorsturen.

De ontbindende voorwaardes ontbreken ook niet in een standaard NVM koopcontract. Deze zijn er op de eerste plaats voor de koper. Als de koper onverwachts niet aan zijn verplichtingen kan voldoen, hij krijgt bijvoorbeeld geen hypotheek rond bij een erkend geldverstrekker, dan heeft hij de kans om te ontbinden. Het is echter wel zaak dat hij de hypotheek op tijd rond krijgt, omdat hij beperkt de tijd heeft om zijn hypotheek te regelen. De meest gebruikte ontbindende voorwaarde is die van hypotheek, maar er zijn ook andere varianten zoals ontbindende voorwaarde van bouwkundige keuring en ontbindende voorwaarde verkoop eigen woning. In een standaard NVM koopcontract draait het echter primair om de ontbinding voor financiering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten