Koopcontract Huis

Een koopcontract voor een huis wordt meestal gemaakt door een makelaar. In het Zuiden van het land is het gebruikelijk dat een makelaar het opmaakt, maar makelaars in Amsterdam laten weer meestal de koopakte door de notaris opmaken. Het kan dus ook zijn dat een notaris of een particuliere verkoper een koopcontract voor een huis opmaakt.

Vaak wordt het koopcontract voor eeen huis opgemaakt naar aanleiding van een model koopcontract. Het NVM koopcontract wordt het meest gebruikt. Dit koopcontract is opgesteld door de NVM branche organisatie onder de noemer koopcontract huis. Er is ook een koopcontract appartement. Deze verschillen onderling vanwege het feit dat bij een huis daadwerkelijk een huis wordt verkocht en bij een appartement een appartementsrecht. Ook speelt er bij een koopakte appartement vaak een Vereniging van Eigenaren een rol, waarmee rekening moet worden gehouden in de koopovereenkomst.

De koopovereenkomst voor een woning kan door de verkoper en koper worden aangepast aan de specifieke situatie. Als er bijvoorbeeld een gebrek is dat de verkoper uitdrukkelijk vermeld wilt hebben in de koopakte voor zijn huis, dan kan dit erbij worden vermeld. Er zijn een aantal vaste zaken in het NVM model koopcontract voor een huis die moeten worden aangepast. Dit zijn o.a.

- leveringsdatum
- notariskeuze
- Boete bij ontbinding
- contactgegevens koper en verkoper
- Ontbindende voorwaarden
- Termijnen van ontbindende voorwaarden

Het is belangrijk om de concept koopovereenkomst goed na te kijken. Als de verkopend makelaar deze maakt, vraag dan altijd of hij u een exemplaar kan mailen zodat u de koopakte op uw gemak kunt controleren en corrigeren. Als er wijzigingen in de voorlopige koopovereenkomst doorgevoerd moeten worden kan de verkopend makelaar deze alsnog doorvoeren, zonder in het contract zelf te hoeven corrigeren. Ditzelfde geld uiteraard ook wanneer een andere partij zoals een particuliere verkoper of notaris de koopakte opmaakt.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gezegd is een koopcontract wel degelijk nodig. Er wordt nog weleens geopperd om een mondelinge koopovereenkomst voor een huis aan te gaan, maar daar lenen dit soort grote transacties zich niet voor.
Ga ook nooit uit van mondelinge afspraken die 'niet zo nodig' in de koopovereenkomst hoeven te worden opgenomen. Na de transacties worden verkopers of kopers vaak erg vergeetachtig voor wat betreft de ongeschreven afspraken die niet zo nodig in het koopcontract voor het huis hoefden.

Beter dat het allemaal is opgeschreven in de koopakte van het huis, dan verloopt de transactie van het huis een stuk makkelijker voor alle betrokken partijen. er is immers niks zo vervelend als ruzie krijgen over het koopcontract wanneer je bij de notaris zit om de sleutels van je nieuwe huis te ontvangen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten