Koopcontract Ouderdomsclausule

Als je tegenwoordig een koopcontract voor een woning afsluit is er een redelijke kans dat de koopakte een zogenaamde ouderdomsclausule bevat. De ouderdomsclausule in een voorlopig koopcontract is een relatief nauw begrip. Het is in het leven geroepen vanwege veel voorkomende klachten van de kopers over de onderhoudstoestand van een woning, ondanks de relatief hoge leeftijd van een woning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van asbest in een woning, een materiaal dat tegenwoordig niet meer mag worden gebruikt vanwege gezondheidsrisico's.

Als er een ouderdomsclausule in een koopcontract wordt opgenomen wil de verkoper de koper erop wijzen dat een oude woning niet volgens dezelfde maatstaven kan worden beoordeeld als een nieuwe woning. Een koper moet niet van een oude woning verwachten dat deze bijvoorbeeld al geïsoleerd is volgens de normen waarmee nieuwbouwhuizen worden opgeleverd tegenwoordig.

Er zijn wel verschillen in de ouderdomsclausules die worden opgenomen in voorlopige koopakte. Een eenvoudige ouderdomsclausule kan gaan over het verschil tussen nieuwe huizen en oude huizen. Een uitgebreidere clausule die vaak gebruikt wordt geeft aan dat de koper het risico neemt van de gebreken aan een woning. Niet elke (aankoop) makelaar is blij met deze clausule in een voorlopig koopcontract, omdat een ouderdomsclausule op die manier wel erg breed wordt. Er zou zelfs gezegd kunnen worden dat de oorspronkelijke bedoeling van de ouderdomsclausule in een voorlopig koopcontract voorbij wordt gestreefd als er wordt gesproken over het brede begrip van een gebrek.

Het moge duidelijk zijn dat een dergelijke veelomvattende ouderdomsclausule in een koopcontract bepaald niet de juridische positie van een koper versterken. Neem daarnaast nog het feit dat een verkoper vaak kan terugvallen op het feit dat veel bouwkundige gebreken het woongenot niet in de weg staan en het koopcontract wordt op die manier erg eenzijdig. Als koper is het zaak om je met een voorlopig koopcontract zo goed en zo kwaad mogelijk in te dekken voor tegenvallende factoren na de koop. Natuurlijk ga je er bij de aankoop van een huis vanuit dat het allemaal in orde komt, maar het voorlopig koopcontract moet zowel voor jou als voor de verkopers voordelen opleveren.

Als je in de rol van verkoper zit bij het opstellen van een voorlopig koopcontract, moge het natuurlijk duidelijk zijn dat je juist een zo breed mogelijke ouderdomsclausule in de koopovereenkomst wil hebben. Zo dek je jezelf goed in tegen eventuele bezwaren of klachten achteraf, ook al heb je niks te verbergen. Je wil uiteindelijk niet voor de rekening van asbest verwijderen hoeven op te draaien als blijkt dat je als verkoper iets over het hoofd zag bij je meldingsplicht.

Daarom is het verstandig om een aankopend makelaar niet alleen in te schakelen bij de onderhandelingen over een huis, maar ook de onderhandelingen over een voorlopig koopcontract. Als het even kan, zorg dan als koper dat de ouderdomsclausule in je voorlopig koopcontract duidelijk wordt gedefinieerd en niet als een breed net dient om alle gebreken maar klakkeloos daaronder te scharen. Je krijgt natuurlijk geen garantie op een huis dat je koopt, ook niet met een waterdicht koopcontract, maar je maakt een vergissing als je klakkeloos akkoord gaat met bepaalde erg algemene bepalingen en termen in een voorlopig koopcontract.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten