Koopcontract en Hypotheekrente vergelijken

Een koopcontract is belangrijk voor je nieuwe woning. Maar je hypotheek ook. Daarom in dit artikel wat meer over het vergelijken van hypotheekrentes als je een nieuwe hypotheek gaat nemen. Dit wordt overigens vastgelegd in de hypotheekakte bij de notaris, maar je krijgt eerst een offerte van je financieel adviseur.

Waar het om gaat bij een hypotheek is uiteraard de hypotheekrente. Natuurlijk zijn voorwaardes belangrijk, maar hypotheek rente kan uitstekend gebruikt worden als doorslaggevende factor zodra alle andere factoren hetzelfde zijn.
Met de uitbreiding van Internet is het een stuk eenvoudiger geworden om snel hypotheekrentes naast elkaar te leggen om een afweging te maken. Hypotheekrente vergelijken is een goed plan als je de juiste beslissing wilt maken bij je volgende hypotheek. Wellicht wil je jouw hypotheek oversluiten of speel je met het idee om een nieuw huis te kopen. Als je een nieuwe woning wilt kopen of gewoon je hypotheek wilt veranderen, vergelijk dan hypotheek rentes. Als je het niet doet dan krijg je er later spijt van als je ziet wat voor voordeel je had kunnen hebben.
Veel mensen staan er niet bij stil dat er flinke variaties zitten in hypotheekrentes van geldverstrekker tot geldverstrekker. Als je ook maar een minieme hoeveelheid rente ervan af kan krijgen dan scheelt je dat op de totale looptijd vaak duizenden, zo niet tienduizenden euro's. En dat is geen kattenpis. Daarom is het net als bij een koopcontract bij een hypotheek belangrijk om nauwgezet te kijken naar wat er staat.

Het heeft geen zin om wezenloos naar een tabelletje te staren en gewoon het laagste getal te kiezen bij hypotheek rente vergelijken. Je moet ook weten waar je rente voor betaalt. De hypotheekvorm die je kiest komt op de 1e plaats. Pas als je die gekozen hebt kun je goed vergelijken. Een variabele rente vergelijken met een rentetarief van bijvoorbeeld 10 jaar vast heeft natuurlijk geen zin. Natuurlijk is een variabele rente altijd 'voordeliger' dan een vaste rente, maar is dat in jouw situatie wel het beste?

Vergelijk hypotheek rente dus op een faire manier. Als de voorwaarden enorm verschillen kun je niet verwachten dat je dezelfde rentepercentages krijgt. Bovendien moet je er rekening mee houden dat sommige hypotheek vormen wel een lage rente hebben, maar erg ongunstig kunnen zijn in jouw situatie. Er zijn zogenaamde 'basis hypotheken' die een laag rentepercentage hebben, maar waar je bijvoorbeeld een fikse boete moet betalen als je vervroegd wilt aflossen. Deze bepaling geldt als je de hypotheek aflost omdat je een nieuw huis gaat kopen. Als je niet denkt de volledige 30 jaar in je starterswoning te gaan wonen zou het dus geen goed idee zijn om zo'n hypotheek te kiezen.

Wil je advies over hypotheken, praat dan eens met een goede hypotheekadviseur. Pas wel op voor de provisiejagers. Met de huidige kredietcrisis en algemene ellende in de huizen- en hypothekenmarkt zijn er heel wat financieel adviseurs die in financieel zwaar weer verkeren. Ze adviseren je dan een duur product waar veel provisie op zit, maar waar jij weinig aan hebt. Laat je daarom uitleggen waarom er voor een bepaalde oplossing wordt gekozen en waar het advies op is gebaseerd. Je begrijpt misschien niet het hele verhaal, maar als de hypotheekadviseur direct begint te stotteren en mompelen dan weet je dat het advies niet echt objectief is gedaan. Wees dus op je hoede.